Beslenme Alışkanlıklarımız Ağız ve Diş Sağlığımızı Etkiliyor

Beslenme Alışkanlıklarımız Ağız ve Diş Sağlığımızı Etkiliyor

Genel sağlığımızı korumak için dengeli ve doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Aynı durum ağız ve diş sağlığı için de geçerli. Beslenme alışkanlıkları doğru olan kişilerin ağız, diş ve kemik sağlıkları, sağlıksız beslenenlere göre çok daha iyi.

Farklı besin gruplarını içeren, zamanlaması ve içeriği doğru ayarlanmış bir beslenme düzeni, hem kemiklerimizin ve dişlerimizin direncini arttırır hem de gerektiği zaman iyileşmeyi kolaylaştırır. Ağız ve diş sağlığını korumak için günlük beslenmede dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Ara öğünlerin sayısı azaltılmalı

Gün içinde yapılan atıştırmalarda, özellikle de ara öğünde şekerli bir gıda yenirse, dişlerimiz 20-30 dakika süreyle asit ortama maruz kalır. Ağızda oluşan asit ortamı diş çürümelerini hızlandırır. Dolayısıyla, gün içinde ne kadar çok ara öğün veya atıştırma olursa, dişlerimiz da aynı sıklıkla asit ortamında kalacak ve çürük oluşumunun belirgin şekilde artma ihtimali doğacaktır. Özellikle gece yatmadan hemen önce yapılan atıştırmalar, dişleri bütün bir gece boyunca asit ortamında bırakacağı için en büyük zararı verir.

Ara öğünlerde tercih edilebilecek sağlıklı yiyecekler ise çiğ sebze, meyve, peynir ve sade yoğurttur.

Ana öğünler

Ana öğünleri genellikle daha uzun sürede ve daha iyi çiğneyerek yediğimiz için, salgılanan tükürük miktarı artar. Artan tükürük de dişler üstündeki kalıntıları ve ağız içindeki asit ortamını azaltır. Böylece çürük oluşumuna neden olan unsurların etkisi daha düşük olur.

Diş dostu süt ürünleri

Süt ürünleri diş sağlığımız için adeta birer süper güçtür. Süt ürünlerinin hemen hemen tümünde bulunan Kazein proteini çürük engelleyici özelliğe sahiptir. Özellikle beyaz peynir ve yoğurt diş dostu besinler olarak öne çıkar. Diş sağlığı için günlük olarak belli miktarda tüketilmesi önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tüketilen ürünlerin yağ ve şeker oranlarının yüksek olmamasıdır.

Yemeklerden sonra diş bakımı

Dişlerimizi korumak için ne yediğimiz ve ne zaman yediğimiz kadar, diş bakımını doğru yapmak da önemli. Yetişkinler için, günde 3 kez florürlü bir diş macunuyla dişleri fırçalamak ve diş fırçasının ulaşamadığı noktaları diş ipiyle temizlemek aksatılmaması gereken alışkanlıklar haline gelmeli.

Diş bakımı için şekersiz sakız çiğneyin

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, yemekten sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnemek çürük oluşumunu azaltmaktadır. Sakız çiğnerken, ağzımızdaki tükürük miktarı artar ve dişlerin üstündeki besin kalıntıları büyük oranda uzaklaştırılmış olur.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir

RANDEVU TALEP FORMU

Dentram Diş Klinikleri Uzman Doktorlarından Randevu Almak için Lütfen Formu Doldurunuz

    Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Rıza Metni

    Tercihiniz uyarınca bizimle paylaştığınız kişisel verilerinizi, sizi daha iyi tanıyabilmek ve size özel fırsatlar sunmak için işliyor olacağız. Örneğin, eğitim durumunuz, mesleğiniz, ilgi alanlarınız uyarınca size özel fırsatlar tasarlamamızı ve sunmamızı isterseniz bu bilgilerinizi işliyor ve size özel fırsat/hizmetlerden yararlanmanızı sağlıyoruz. Bizimle bu kapsamdaki kişisel verilerinizi paylaşmak zorunda olmadığınızın belirtmek isteriz.
    Kişisel verilerinizi aşağıda belirtilen kapsamda işleyebilmemiz için rıza vermek isterseniz kutucuğu işaretleyebilirsiniz.

    - İşlenmesi İstenen Kişisel Veriler: Ürün/hizmetlerimize ilişkin tercih, beğeni ve kullanım alışkanlıklarınız ile ilgi alanlarınız; sizinle olan ilişkimiz kapsamında sağladığınız müşteri işlem bilgileriniz; satın alınan ürün, hizmet süreçlerinde veya anket ve kampanyalarımızda sağladığınız pazarlama bilgileriniz; mesleğiniz; medeni durumunuz, eğitim durumunuz; kimlik ve iletişim bilgileriniz, bize sağladığınız kişisel verilerinizin analizi sonucunda elde edilen verileriniz.
    - Verilerin İşlenme Amaçları: Ürün/hizmetlerimize dair deneyiminizi geliştirmek ve kişiselleştirmek; profilleme, segmentasyon ve pazarlama analizleri süreçlerini yürütmek; müşterilerimizin ihtiyaç, tercih ve ilgi alanlarını anlamak; müşterilerimizin ihtiyaçlarına, tercihlerine ve ilgi alanlarına uygun ürün/hizmetleri sunmak; pazarlama stratejilerimizi belirlemek ve pazarlama faaliyetlerimizin etkinliğini ölçmek.
    - Verilerin Faaliyet Kapsamında Aktarılacağı Taraflar: Yukarıdaki aynı amaçları gerçekleştirebilmek için destek ve hizmet aldığımız tedarikçiler, iş ortaklarımız, grup şirketlerimiz ve üreticiler.

    Kişisel verilerinizi yukarıdaki Rıza Metninde belirtilen kapsamda işlememizi onaylıyor musunuz?

    Dentram Diş Klinikleri'nin tanıtım ve kampanyalarından haberdar olmak için ileti almak ister misiniz?

    Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır