Tek Taraflı Çiğneme Yüzde Asimetriye Neden Oluyor

Aynada yüzünüze dikkatlice bakın. Yüzünüzün bir tarafı daha şiş görünüyorsa “simetri kaybı” ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Yüzde Asimetriye Sebep Olan Durumlar

Simetri, yüz güzelliği ve sağlığı için önemlidir. Dişlerin sağlıklı olmasının yanında, güzel bir gülümseme kişinin kendine güvenini arttıran, sosyal hayatını kolaylaştıran bir etkendir. Bu nedenle yüz simetrisi üstünde durulması gereken bir konudur. Dış dünya ile iletişimimizin en önemli unsuru olan yüzümüzün ahengi ancak tam bir simetri söz konusu olduğunda sağlanabilir.

Biz diş hekimleri olarak bir kişiyi muayene ederken öncelikle yüzündeki bazı noktaların ve dişlerinin simetrisini değerlendiririz. Yüzdeki yumuşak ve sert dokularda simetri sağlanmadıkça, ideal bir gülümseme ve yüz estetiği sağlanamayacaktır.

Günlük yaşamda pek dikkat edilmeyen ancak genel görünüme kalıcı etki yapan “yüzde asimetri” sorununa tek taraflı çiğneme alışkanlığı sebep olabilmektedir.

Yüzde asimetri olup olmadığını anlamak için ayna karşısında kısa bir süre geçirmeniz yeterli olacaktır. Yüzde simetri kaybı, bazı fonksiyon kayıplarında ya da rahatsızlıklarda yüzünüze ağır ağır yerleşir. Dikkatli bir gözlemci değilseniz simetri kaybının farkına bile varmazsınız.

Tek Taraflı Çiğneme Alışkanlığına Dikkat!

Simetri bozukluğu genetik, doğumsal ve travmatik sebeplerle oluşabilmektedir.

Yüzde asimetriye sebep olabilen ve sıklıkla rastlanan tek taraflı çiğneme alışkanlığının nedenleri ise şunlardır:

  • Ağzın tek tarafında ağrılı, kanamalı iltihaplı bir dişin varlığı,
  • Tek tarafta çekilmiş ve yerine protez yapılmamış dişsiz alanlar,
  • Alışkanlıklar,
  • Yüksek yapılmış ya da doğru yapılmamış dolgu veya protezler,
  • Çene eklemi rahatsızlıkları (TME hastalıkları)

Eksik dişlerinizin yerine en kısa sürede implantlarınızı yaptırmaya çalışın.
Her ne sebepten olursa olsun, çiğneme tek taraflı yapılıyorsa o taraftaki çiğneme kasımızın hacminde artış olur. Bu durum ancak, zamanla artarak diğer taraftan belirgin farklılık gösterdiği zaman anlaşılabilir. Tıpta prensibimiz; sonucunu bildiğimiz durumların oluşmaması için önlem almaktır. Bu yüzden, diş kontrollerinizin ve gerekli tedavilerin aksamaması, ilerde oluşabilecek daha ciddi sorunların önüne geçecektir.

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır