Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı ve Estetik Diş Hekimliği

Diş estetiği problemlerini öngörülebilir şekilde değerlendirmek, teşhis etmek ve çözmek için düzenli ve sistematik bir yaklaşım gereklidir. Klinisyenler olarak nihai hedefimiz, çeşitli estetik unsurları bir araya getirerek estetik bir gülüş  elde etmektir.

Bir kişinin diş/dudak yapısı ve hareketi ile bir çok duygusunu ifade edebildiği gülümseme, aynı zamanda toplulukta nasıl ve ne kadar fonksiyonu olacağına da sıklıkla etki eder.

Bireyler tarafından en çabuk algılanan bölge yüzdür. Estetik gülüş, dikkat çekici ve herkes tarafından istenen bir değer olmuştur. Ağız ve diş sağlığının yanı sıra insanların gülüşlerini etkileyen en önemli unsurlardan biri de estetik görüntüdür. Diş hekiminin yapacağı restorasyonun ve gülüş estetiğinin, hastanın görünüşü, gülümsemesi, özgüveni ve genel psikolojisi üzerine yapacağı pozitif etki oldukça önemlidir ve göz ardı edilmemelidir. 

Gülüş estetiğine  verilen önem günümüze özgü değil. Güzellik için arayışlar, eski uygarlıklarda dahi görülebilir. Hem Fenikeliler (M.Ö. 800) hem Etrüskler (M.Ö 900), doğal dişlerin şeklini ve tonunu taklit etmek için dikkatli bir biçimde fildişi oymuşlardır. 18. yüzyıla kadar diş hekimliği ayrı bir disiplin olarak kabul edilmiyor ve çeşitli dallara ayrıldığı da bilinmiyordu. Hareketin öncüsü Fransız Pierre Fauchard (1678-1761) ile birlikte birçok meslektaşı diş hekimliğini modernize etti, ileriye taşıdı ve diş estetiği uygulamalarını savundu.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülümseme, kişinin en dikkat çeken ve önem verdiği iletişim becerilerinden biridir. Günümüzde bireyler ağız ve diş sağlığının yanı sıra mükemmel bir gülümseme de istemektedirler. Gülüş tasarımı ile dişler, dokular, kaslar, iskelet yapıları ve eklemlerin tümünün uyum içinde çalıştığı sorunsuz bir çiğneme sistemi geliştirmek amaçlanır.

Estetik olgular için tedavi planlarken, gülüş tasarımı kapsamlı bir hasta tedavi yaklaşımından ayrı tutulamayacak kadar önemlidir. Başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel bir gülümseme oluşturulabilmesi için doğru estetik gülüşün belirlenmesine ihtiyaç vardır. Doğru gülüş estetiği sonucuna ulaşmak; kaslar, kemikler, eklemler, dişeti dokuları ve oklüzyon da dahil olmak üzere destekleyici ağız yapısının tümü arasındaki ilişkiyi anlamayı gerektirir.

Tedavi ve analizlerden önce bilinmelidir ki; evrensel olarak kabul edilmiş ideal bir gülümseme yoktur ve doğru gülümseme bireyin yüz simetrisine, ağız yapısına en uygun yapılacak olanıdır.

Hollywood Gülüşü Nedir?

Dişlerde bulunan şekil bozuklukları, çürükler, aşınmalar, renk değişiklikleri ile çenedeki konum ve yüzdeki simetri bozuklukları gibi diş hekimliğini ilgilendiren bazı sorunlar yüz görünümünü etkileyerek estetik kaygılara neden olmaktadır. Bunun için diş hekimleri çeşitli uygulamalar yaparak estetik problemleri çözebilmektedir. Hollywood gülüşü de oldukça tercih edilen gülüş tasarımlarındandır. 

Diş hekimliği ile sanatın birleşmesi ve tecrübenin bir araya gelmesi neticesinde elde edilen estetik gülüş tasarımları ile artık herkes hayalindeki estetik gülüşe kavuşabilmektedir.  

Estetik gülüşe sahip olmak güçlü bir özgüvene zemin hazırlamasının yanı sıra toplumda bireylerle olan iletişiminde olumlu yönde gelişmesine katkıda bulunur. Diş beyazlığı, dişlerde boy orantısı ve hizalı bir görünüm, sağlıklı diş etleri ile mükemmel bir gülüşe sahip olmanızı sağlayan “Hollywood gülüşü”, etkili bir gülüş tasarımıdır.

Dişlerinin görüntüsünden ve gülüşünden memnun olmayan, gülerken kendisini özgüvenli ve özgür hissetmeyenler gelişen teknoloji ve dijital gülüş tasarımı  uygulamaları ile artık istedikleri görüntüye sahip olabilmekteler.

Gülüş estetiği öncesi sonrası:

Gülüş Tasarımı Öncesi Gülüş Tasarımı Sonrası

Estetik Bir Gülüşün Bileşenleri Nelerdir?

Estetik Bir Gülüşün Bileşenleri

Estetik Bir Gülüşün Bileşenleri

Estetik gülüş, yüz ve diş kompozisyonunun mükemmel şekilde entegrasyonunu gerektirir. Yüz kompozisyonu, yüzün sert ve yumuşak dokularını içerir. Diş kompozisyonu daha özel olarak dişleri ve diş eti dokularıyla olan ilişkisini içerir. Bir gülüş tasarımı, her zaman yüz ve diş kompozisyonunun değerlendirilmesi ve analizini içermelidir.

Önden bakıldığında yüzün temel şekli aşağıdakilerden biri olabilir:

Kare – Daralan – Daralan kare – Oval

Bir kişinin yandan bakıldığında, profili ise aşağıdakilerden herhangi biri olabilir:

Düz – Dışbükey – İçbükey 

Bu faktörler diş boyutunu, şeklini ve yandan profilini belirlemede rol oynamaktadır. Kısacası, diş morfolojisi, yüz morfolojisine bağlıdır.

Estetik Gülüş Tasarımında Vital Unsurlar (Diş Kompozisyonu) Nelerdir?

Diş  tasarımının vital unsurları arasında şunlar bulunur:

Dişle(beyaz estetik)  ilgili olanlar;

  • Orta hat çizgisi
  • Keserlerin boyları
  • Diş boyutları
  • Zenit noktaları
  • Aksiyal eğimler
  • İnterdental (dişler arası) temas alanı (ICA) ve noktası (ICP)
  • İnsizal embraşür
  • Cinsiyet, kişilik ve yaş
  • Simetri ve denge

Yumuşak dokuyla(pembe estetik) ilgili olanlar;

  • Dişeti sağlığı
  • Dişeti seviyeleri ve uyumu
  • İnterdental embraşür
  • Gülüş hattı

Diş Şekilleri

Diş Görünürlüğü

Ağız rahat ve hafif açıldığında, genç bir bireyde maksiller orta ön dişin insizal üçüncü 3.5 mm’lik kısmı görülebilir olmalıdır. Yaş ilerledikçe, kas tonusundaki azalma daha az diş görünmesine neden olur. Fonetik, diş uzunluğunun önemli bir belirleyicisidir. Uygun dudak, dil ve kesici destek ve diş pozisyonunu belirlemek için, fonetik egzersizlerde hastanın dik oturması ya da ayakta durması gereklidir.

 

Diş Boyutları

Diş estetiği uygulamalarında, doğru diş proporsiyonu, yüz morfolojisi ile ilişkilidir ve estetik açıdan hoş bir gülüş tasarlamada önemlidir. Santrallerin proporsiyonları estetik ve matematiksel açıdan doğru olmalıdır. Genişliklerinin boylarına oranı yaklaşık olarak 4/5(0.8-1.0) olmalıdır. Santrallerin şekli ve konumu, lateral ve kanin dişlerin görünümü ve yerleşimini de etkiler. Estetik açıdan memnun edici bir gülüşte doğru proporsiyonlara ulaşmak gereklidir.

Bukkal (yanak) koridor, ağız köşeleri ile üst dişlerin yanağa bakan yüzeyleri arasında gülümseme sırasında görünen koyu boşluğa (negatif boşluk) verilen addır. Görünüşü şu değişkenlere göre şekillenir.

  • Gülüş genişliği ve üst çene arkı
  • Yüz kaslarının tonusu
  • Üst küçük azıların yanağa bakan yüzeylerinin konumları
  • Köpek dişlerin özellikle distal yüz çizgi açısının ön plana çıkması ve
  • Küçük azılar ve altı ön diş değerleri arasında herhangi bir tutarsızlık

Sonuç olarak, ön estetik için herhangi bir formül yoktur; bunun yerine, nihai estetik şu unsurların kombinasyonundan oluşur:

  • Diş proporsiyon rehber çizgileri
  • Hastanın kendi algısı
  • Kültürel ve sosyal etkiler
  • Diş hekiminin sanatsal etkileri
  • Laboratuarla etkili iletişim
  •  

YUMUŞAK DOKUYLA İLGİLİ OLANLAR

Gingival Sağlık (dişeti sağlığı)

Dişeti, dişlerin çerçevesi gibi görev gördüğünden, vakanın final estetik başarısı diş eti sağlığından önemli ölçüde etkilenir. Dişeti sağlığının herhangi bir tedaviye başlamadan önce tam olarak iyileştirilmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı dişeti genellikle aşağıdaki özelliklere sahiptir.

  • Soluk pembe renkte, portakal kabuğu görüntüsünde, sağlam ve mat
  • Fasiyal yüzeyi alveoler kemik seviyesinden 3 mm yukarıda
  • İnterdental alanda (dişler arası bölge) kemikten 5 mm yukarda kontak alanında sonlanmalı ve gingival (dişeti) embraşürü doldurmalıdır.

Diş eti seviyesi ve uyum

Her bir diş için doğru diş eti düzeylerini oluşturmak, harmonik bir gülümsemenin anahtarı rolündedir. Sanatrallerin diş eti yüksekliği(konum ve seviye) simetrik olmalıdır. Ayrıca bu seviye kanin dişlerinkiyle de eşleşmelidir. Yan keserlerin aynı dişeti seviyesine sahip olması kabul edilebilir fakat daha kesici kenar düzlemine yakın dişeti görüntüsü gülümsemenin daha hoş ve tercih edilebilir olmasını sağlar. En az tercih edilen form ise santraller ve kanin dişlere göre yan keser diş etlerinin daha kök seviyesinde olmasıdır.

Gülüş Estetiğinin Olmazsa Olmazları Nelerdir?

Bütün bunlar ışığında yarattığımız gülümseme estetik açıdan çekici ve fonksiyonel olarak da memnun edici olmalıdır. Hastalarımızda bütün faktörleri göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmak, teşhis koymak ve en iyi sonucu almak bizim görevimizdir. Gülüş estetiği yaparken olabildiğince konservatif (koruyucu) olmalıyız. Amacımız diş yapısından en az redüksiyonla (uzaklaştırma) en estetik ve en dayanıklı sonuca ulaşmak olmalıdır. Kozmetik diş hekimliği multidisipliner çalışmayı gerektirir; gerektiğinde ortodontik, periodontal, cerrahi prosedürler uygulanabilir.

Gülüş Tasarımı Fiyatları Nelerdir?

Gülüş tasarımı fiyatları ile ilgili kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Özellikle tedavinin uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına göre fiyat değişkenlik göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli merkezlere başvurmanız son derece önemlidir.

Aşağıdaki formu doldurarak gülüş estetiği ile ilgili hemen randevu alabilirsiniz! 

RANDEVU TALEP FORMU

Dentram Diş Klinikleri Uzman Doktorlarından Randevu Almak için Lütfen Formu Doldurunuz

    Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Rıza Metni

    Tercihiniz uyarınca bizimle paylaştığınız kişisel verilerinizi, sizi daha iyi tanıyabilmek ve size özel fırsatlar sunmak için işliyor olacağız. Örneğin, eğitim durumunuz, mesleğiniz, ilgi alanlarınız uyarınca size özel fırsatlar tasarlamamızı ve sunmamızı isterseniz bu bilgilerinizi işliyor ve size özel fırsat/hizmetlerden yararlanmanızı sağlıyoruz. Bizimle bu kapsamdaki kişisel verilerinizi paylaşmak zorunda olmadığınızın belirtmek isteriz.
    Kişisel verilerinizi aşağıda belirtilen kapsamda işleyebilmemiz için rıza vermek isterseniz kutucuğu işaretleyebilirsiniz.

    - İşlenmesi İstenen Kişisel Veriler: Ürün/hizmetlerimize ilişkin tercih, beğeni ve kullanım alışkanlıklarınız ile ilgi alanlarınız; sizinle olan ilişkimiz kapsamında sağladığınız müşteri işlem bilgileriniz; satın alınan ürün, hizmet süreçlerinde veya anket ve kampanyalarımızda sağladığınız pazarlama bilgileriniz; mesleğiniz; medeni durumunuz, eğitim durumunuz; kimlik ve iletişim bilgileriniz, bize sağladığınız kişisel verilerinizin analizi sonucunda elde edilen verileriniz.
    - Verilerin İşlenme Amaçları: Ürün/hizmetlerimize dair deneyiminizi geliştirmek ve kişiselleştirmek; profilleme, segmentasyon ve pazarlama analizleri süreçlerini yürütmek; müşterilerimizin ihtiyaç, tercih ve ilgi alanlarını anlamak; müşterilerimizin ihtiyaçlarına, tercihlerine ve ilgi alanlarına uygun ürün/hizmetleri sunmak; pazarlama stratejilerimizi belirlemek ve pazarlama faaliyetlerimizin etkinliğini ölçmek.
    - Verilerin Faaliyet Kapsamında Aktarılacağı Taraflar: Yukarıdaki aynı amaçları gerçekleştirebilmek için destek ve hizmet aldığımız tedarikçiler, iş ortaklarımız, grup şirketlerimiz ve üreticiler.

    Kişisel verilerinizi yukarıdaki Rıza Metninde belirtilen kapsamda işlememizi onaylıyor musunuz?

    Dentram Diş Klinikleri'nin tanıtım ve kampanyalarından haberdar olmak için ileti almak ister misiniz?

    Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır