Dişlerimizde “Orta Yaş Krizi”

Ağız Kokusu Tedavisi
Bedenimiz, zamana karşı koyamıyor. Doğanın kanunu bu.. Yaş alacağız ama, kendimizin yaş dönümlerini ve ihtiyaçlarını anlarsak daha geç yaşlanacak ve daha konforlu bir yaşam sürme şansını yakalamış olacağız.. Bu yazıda 40 yaş ve üzerinde olan okurlar için.. Bu yaş döneminde dişlerimizde ve çene kemiklerimizde neler oluyor? Size birkaç tüyo vereceğim.. 40 yaşından sonra dişlerinizde karşılaşacağınız muhtemel problemler..
  1. Kemik erimesi ve dişeti çekilmesi; Özellikle kadınlarda menapoz döneminin de eklenmesi ile birlikte kemik erimesi ve buna bağlı dişeti çekilmesinde artış olacaktır.. Düzenli diş doktoruna gitmiyorsanız ve ayna önünde de çok vakit geçirmiyorsanız maalesef dişetlerinizin çekildiğinin farkına bile varamayacaksınız.
  2. Eski lamineleriniz ,dolgularınız,protezleriniz kontrol altında mı? Önceki yıllarda yapılmış çeşitli tedaviler senede iki kez doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Yaptığımız tedaviler 5 yıl süre ile size konfor sağlayacaktır. Efektif kullanım süresi 5 yıldır. Malzemelerin de zaman içinde yaşlandıklarını düşünürseniz yıllar geçtikçe protez ve dolgularınızı da yeniletmeniz gerekecektir. Yıllar ilerledikçe dişetiniz ile kenar uyumunu kaybeden protezlerinizi,kenar kırığı olan dolgularınızı yenilemezseniz, dişlerinizin çekimine kadar gidebilecek bir süreci de başlatmış olursunuz..
  3. Orta yaşta başgösteren “Çapraşıklık”da nedir? Bazı kişiler şanslı ve doğuştan dişleri inci gibi..Günümüzde sayısı oldukça artmış olan ortodontik tedavi gören bireylerin aksine, çocuk ve genç erişkinlik dönmelerinde “tel takmamanın” getirdiği mutluluğu yaşamışlar. Ancak bu tip kişilerde bile 40 yaşından sonra dişlerin birbiri üzerine bindiğini, sırasının bozulduğunu, çapraşıklığın arttığını görüyoruz. Bu sorundan muzdarip biri olarak ben de artık tel takmam gerektiğine kanaat getirdim. Çünkü artık dişlerim eskisi gibi dümdüz durmuyorlar.. Sonradan oluşan diş dizisindeki bozulmanın nedeni “doğa”. Dişler öne doğru sürükleniyorlar yıllar geçtikçe ve öndeki dişlere gelen baskı artıyor. Bu hareket özellikle öndeki dişlerin sırasının bozulması ile sonuçlanıyor.. Gençken ortodontiktedavi görmüş olsanız da yine aynı sorunla karşılaşacaksınız. Kısa süreli (6 ay-8ay) ortodontik tedavi ile eskiden sahip olduğunuz düzgün dişlere kavuşabiliyorsunuz.. İhmal edip yılların geçmesine izin verirseniz, dişlerinizdeki çapraşıklık miktarı artacak ve diş ve dişeti sağlığınız olumsuz yönde etkilenecektir..
  4. Gömük 20 yaş dişlerinizi ihmal etmeyin; 20 yaş dişleri herkesi bir dönem meşgul eder. Çoğunlukla da ya bir seyahat sırasında yada kadınlarda hamilelikte, yani, genellikle en olmadık zamanlarda ağrı ve şişlik ile kendini hatırlatır. Sürekli bir enfeksiyon kaynağı olmasının yanında komşu olan dişlerinizin de sağlığını olumsuz olarak etkileyecektir. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerde gömük dişlerin varlığı oldukça risklidir..
  5. Aşınma; Yenilen gıdalar, içilen içecekler, çiğneme fonksiyonu ve yaşlanma hep birlikte dişleri aşındırıyor. Dişlerin uçlarında kırıklar, mine yüzeyinde çatlaklar ve renkleşmeler dişlerin görünümlerini bozuyor, tüm profil içeri doğru küçülüyor. Dişlere aşınma ile kaybettiği hacmi, lamine porselenler ile geri kazandırıyoruz.
Hayatta hiçbir şey kalıcı değil. Herşey değişiyor, eskiyor, bozuluyor.. Dişlerimizin ömür boyu sağlıklı olabilmesi için gerekli en önemli şart “Düzenli Doktor Kontrolü” dür.

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır